Sök:

Sökresultat:

48883 Uppsatser om Före detta kriminell - Sida 1 av 3259

Ung och brottsling : en studie om hur Brottsförebyggande rÄdet konstruerar ungdomars kriminella identitetsskapande

Vi kommer i denna uppsats med hjÀlp av kritisk diskursanalys, studera och analysera hur Brottsförebyggande rÄdet konstruerar ungdomsbrottslighet. Studiens syfte Àr att utifrÄn rapporten Kriminell utveckling ? Tidiga riskfaktorer och förebyggande insatser, undersöka vilka egenskaper och beteenden som enligt Brottsförebyggande rÄdet kan ses som tidiga riskfaktorer nÀr det gÀller att upptÀcka en kriminell utveckling. Vi kommer Àven att undersöka vilka ÄtgÀrder som enligt Brottsförebyggande rÄdet görs i Sverige för att förebygga en kriminell utveckling..

Att bryta med en kriminell livsstil - upplevelser om vÀgen ut ur kriminalitet

Syftet med denna uppsats Àr att lyfta upp betydelsefulla vÀndpunkter nÀr det handlar om att bryta med en kriminell livsstil. De frÄgestÀllningar som uppsatsen Àmnar besvara rör just frÄgan om vilka faktorer som upplevs som viktiga nÀr det gÀller att ta sig ur en kriminell livsstil, men ocksÄ att försöka belysa hur KriminalvÄrden och SocialtjÀnstens förebyggande insatser upplevs av före detta kriminella dÄ det gÀller att inte Äterfalla i nya brott. I denna uppsats anvÀnds kvalitativa intervjuer med fyra före detta kriminella individer, för att kunna ge en ingÄende bild av uppsatsens syfte och frÄgestÀllningar. Empirin som framgÄtt av intervjuerna Àr den största informationskÀllan i denna studie, fast Àven tidigare forskning om bland annat Äterfallsfaktorer runt Äterfall i brott samt betydelsefulla faktorer för att bryta med en kriminell livsstil har anvÀnds för att stÀrka uppsatsens problemomrÄde. Det som framgÄtt tydligast i denna uppsats Àr att kamratföreningen KRIS haft en betydande roll för intervjupersonernas vÀg ut ur en kriminell livsstil och tillbaka in i samhÀllet.

?Att leva efter sina egna lagar? En kvalitativ studie av före detta kriminellas upplevelser av vÀgar in i och ut ur en kriminell livsstil

Statistiska undersökningar visar att kriminalvÄrdens insatser Àr ineffektiva nÀr det gÀller att Ästadkomma beteendeförÀndringar i klienternas livsstil. Risken att Äterfalla Àr för tidigare dömda förhÄllandevis hög. Men vad Àr det dÄ som gör att vissa lyckas bryta med en kriminell livsstil? Och vad grundar sig en sÄdan livsstil i? Syftet med denna studie har varit att undersöka vilka faktorer och processer som Àr betydelsefulla pÄ vÀgar in i och ut ur en kriminell livsstil. Detta har gjorts genom kvalitativa intervjuer.

?Gör om, gör rÀtt? : En studie som beskriver begreppet ?Gör om, gör rÀtt? och hur det uppfattas utifrÄn en grupp vÀrnpliktiga i Försvarsmakten

Vi kommer i denna uppsats med hjÀlp av kritisk diskursanalys, studera och analysera hur Brottsförebyggande rÄdet konstruerar ungdomsbrottslighet. Studiens syfte Àr att utifrÄn rapporten Kriminell utveckling ? Tidiga riskfaktorer och förebyggande insatser, undersöka vilka egenskaper och beteenden som enligt Brottsförebyggande rÄdet kan ses som tidiga riskfaktorer nÀr det gÀller att upptÀcka en kriminell utveckling. Vi kommer Àven att undersöka vilka ÄtgÀrder som enligt Brottsförebyggande rÄdet görs i Sverige för att förebygga en kriminell utveckling..

PolisiÀra punktinsatser : mot ungdomar i riskzonen

Det Àr en liten del av befolkningen som stÄr för en stor del av brottsligheten. Denna grupp kallas för ?kroniker?. De har ofta en lÄng kriminell bana bakom sig och har anammat kriminalitet som en livsstil. En stor del av polisens vardag bestÄr av hantering av denna grupp och att avbryta en sÄdan livsstil har visat sig svÄrt, trots stora insatser.

Lika lÄng tid som det tar att gÄ in i skiten tar det att gÄ ut -En studie av kvinnors vÀg ut ur en kriminell livsstil

Syftet med studien Àr att undersöka vad som startar processen att lÀmna en kriminell livsstil bland kvinnor. Vidare vill vi belysa om sÄdana startpunkter kan teoretiskt förstÄs som vÀndpunkter. Vi vill dessutom med hjÀlp av normativ manlighet undersöka hur en normativ femininitet ter sig i en kriminell livsstil. FrÄgestÀllningarna lyder:Hur beskriver kvinnorna en normativ femininitet i förhÄllande till en kriminell livsstil? Vad har denna normativa femininitet för betydelse i en brytningsprocess?Vad ger kvinnorna som förklaring till förÀndring av handling och levnadssÀtt?Hur vÀl kan deras förÀndring av levnadssÀtt förstÄs med hjÀlp av begreppet vÀndpunkt?Metod och material: En kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer.

FrÄn gangster till lÀkare : En kvalitativ studie om svÄrigheter och hinder att ta sig ur en kriminell gemenskap och broderskap

I uppsatsen undersöks vilka svÄrigheter en före detta kriminell möter lÀngs vÀgen vid Äteranpassning till samhÀllet. GÄr det att tvÀtta bort en stÀmpel som avvikare och hur pÄverkar stigmatiseringen deras liv. Vi vill alltsÄ lyfta fram hur före detta kriminella upplever vÀgen tillbaka in i samhÀllet och möjligheterna till ett normalt liv. Uppsatsen studeras med hjÀlp av en kvalitativ metod för att pÄ bÀsta sÀtt fÄ en förstÄelse för en före detta kriminells egna tankar och upplevelser kring processen att bygga upp ett nytt liv. Det insamlade materialet bygger pÄ intervjuer med tvÄ livsberÀttelser, en nyckelinformant och kompletteras vidare med ett case.

Lika men olika : Ett experiment om empati för brottslingar

Empati har definierats som ett sÀtt att förstÄ andras kÀnslor. Forskning visar faktorer som ökar denna förmÄga, dock finns kunskapsluckor. Syftet var att undersöka om mÀnniskor empatiserar olika med individer med ett kÀnt kriminellt förflutet jÀmfört med de utan. Deltagare var 218 högskolestudenter frÄn Mellansverige. Undersökningen bestod av berÀttelser dÀr huvudkaraktÀren antingen var tidigare kriminell som begÄtt vÄlds- eller skattebrott, eller icke-kriminell och befann sig i en svÄr eller lindrig situation.

K.R.I.S Sundsvall : Synen pÄ polisen som aktiv och före detta kriminell.

Syftet med denna rapport Àr undersöka synen pÄ polisen i Sundsvall bland de som en gÄng varit aktivt kriminella i staden samt visa pÄ synpunkter pÄ hur det polisiÀra arbetet kan förbÀttras vid bemötande av kriminella och missbrukare. Arbetet skall Àven visa pÄ eventuella samarbeten mellan K.R.I.S, polisen och kriminalvÄrden i Sundsvall inför frigivning av intagna pÄ kriminalvÄrdsanstalt. Ett viktigt steg för att bryta den kriminella livsstilen Àr att en person ,som skall bli frigiven frÄn fÀngelse, blir mött av K.R.I.S. vid detta tillfÀlle. Detta sker inte förrÀn personen i frÄga Àr beredd pÄ att satsa pÄ ett hederligt liv samt beslutar om ett medlemskap i K.R.I.S.

?Det krÀvs att man ger upp för det skapar en vilja till förÀndring? En narrativ studie om fyra kvinnors vÀgar ut ur en kriminell livsstil

Syftet med denna studie var att undersöka informanternas berÀttelser om processen av att lÀmnaen kriminell livsstil. Syftet var Àven att belysa hur samhÀllets könsnormer har pÄverkatinformanternas handlingar och förhÄllningssÀtt. Studien grundades i en livsberÀttelse-ansats.Resultat och analys baserades pÄ fyra intervjuer med fyra kvinnor vilka lÀmnat en kriminelllivsstil. Resultatet presenterades i form av fyra enskilda livsberÀttelser med en tematisk narrativanalysmetod. Studiens teoretiska referensram var symbolisk interaktionism och genusperspektiv.Resultatet visade att samhÀllets könsnormer pÄverkade informanternas förhÄllningssÀtt.

Relationen mellan spelberoende och kriminalitet : en kvalitativ studie med fem före detta spelberoende med kriminell bakgrund

Ett spelberoende kan pÄverka en person pÄ olika plan men syftet med denna uppsats Àr att studera hur relationen mellan ett spelberoende och ingÄngen till kriminalitet ser ut. För att beskriva denna relation har fem kvalitativa intervjuer utförts med fem före detta spelberoende med kriminell bakgrund. UtifrÄn Bourdieus teori om habitus och fÀlt samt normer och normalitet som en social konstruktion förklaras ocksÄ en spelberoendes vÀg in i kriminalitet. Resultatet visar att personer med ett spelberoende ofta vistas i en miljö dÀr kriminella handlingar inte ses som nÄgot avvikande och att det dÀrför blir enklare att bryta mot samhÀllets normer. Utöver det framgÄr det att spelberoendet i vissa fall har försvagat informanternas band till samhÀllets institutioner vilket har lett till en normupplösning.

SprÄkets makt ? en diskursanalys av begreppen missbruk och kriminalitet inom ramen för FrivÄrdens personutredningar

I denna studie försöker jag ta reda pÄ vilka betydelser som finns i begreppen missbruk och kriminalitet inom ramen för FrivÄrdens personutredningar samt hur personer som kan anses ha en blandad missbruks- och kriminalitetsproblematik framstÀlls i dessa utredningar. Jag anvÀnder mig av diskursanalys som metod och analyserar personutredningarna med hjÀlp av teorier om socialkonstruktivism, stÀmpling och stigmatisering. Min tolkning av analysen Àr att begreppen kriminalitet och missbruk fÄr liten betydelse i sin ensamhet, men nÀr man sammanslÄr begreppen fÄr dem en annan innebörd. Om en kriminell person inte kan anses ha en missbruksproblematik lÀggs ingen större vikt vid att stÀmpla honom eller henne som kriminell. Skulle det dock visa sig att personen i frÄga har en missbruksproblematik sÄ lÀggs mer fokus pÄ kriminaliteten.

FrÄn kriminell livsstil till accepterad samhÀllsmedborgare : En kvalitativ intervjustudie

VÄr frÄgestÀllning ska ge svar pÄ vilka hinder och möjligheter möter de före detta kriminella nÀr de ska Äterintegreras i ett konsumtionssamhÀlle? Vi har intervjuat före detta kriminella som Àr medlemmar i organisationen KRIS och Unga KRIS utifrÄn syftet, att skapa kunskap och förstÄelse kring vad som krÀvs av före detta kriminella att skapa sig en livsstil som accepteras av samhÀllet. Vi har Àven intervjuat FrivÄrden som gÄr ut pÄ att fÄnga personalens syn pÄ arbetet, hur dem arbetar för att underlÀtta frigivningen för de intagna samt skapa en förstÄelse kring deras tankar angÄende huruvida det faktiskt gÄr att skapa en ny identitet. Studiens resultat presenteras i fyra teman som myndigheter, sociala relationer, identitet och livsstil samt respekt. Det gav bland annat följande resultat: respondenterna mÄste genomgÄ en förÀndring, ifrÄn en kriminell livsstil, till en livsstil som anses accepterad av samhÀllet.

Ung och kriminell : Med det sociala kapitalet som insats

Syftet med denna studie har varit att undersöka varför en del ungdomar begÄr brott och vilka faktorer som kan ligga bakom. Genom att anvÀnda en kvalitativ metod i form av intervjuer med sex unga mÀn med en tidigare kriminell bakgrund har vi försökt fÄ svar pÄ studiens syfte och frÄgestÀllningar. IntervjufrÄgorna har strukturerats in i olika delteman baserade pÄ vÄra teoretiska utgÄngspunkter dÄ vi velat fÄnga respondenternas livshistorier under deras kriminella karriÀr. Med utgÄngspunkt frÄn Erving Goffmans (2011) teori om Stigma och teorier om det sociala kapitalets mörka sida har vi analyserat vÄrt empiriska material. Resultatet visar pÄ hur strukturella och individuella faktorer sÄsom otrygga hemförhÄllanden, stigmatisering i skolan och umgÀnge med andra kriminella inom ett nÀtverk kan ha en inverkan pÄ en ungdoms brottslighet.

Livet som missbrukare och kriminell : ? Betydelsen av avvikande personlighet och mönster i livshistoria.

FrÄgorna kring orsaken till varför en ?vÀljer? ett liv som kriminell och missbrukare har inga enkla svar. Syftet med föreliggande undersökning var att söka ökad förstÄelse av kriminalitet och missbruk. Detta gjordes genom att göra en jÀmförelse mellan undersökningsdeltagarnas reflektioner rörande sina tidigare livsstilar som kriminella och missbrukare och resultaten frÄn deras personlighetstest. I studien deltog 5 personer i Äldrarna 24-61.

1 NĂ€sta sida ->